Vakuumski sončni kolektorji

Če ste se odločili, da boste prenehali z ogrevanjem sanitarne vode na fosilna goriva, potem ste zagotovo sprejeli dobro odločitev. A potrebno je tudi ugotoviti, kakšna naj bi bila alternativa. Morda vakuumski sončni kolektorji?

Vakuumski sončni kolektorji tako kot druge vrste solarnega ogrevanja niso nekaj povsem novega, saj jih poznamo že dobri dve desetletji, vendar pa so bili v njihovi izkoristki v preteklosti manjši, cena pa izjemno visoka. Danes je učinkovitost izboljšana, cena pa dostopnejša (še dodatno tudi zaradi finančnega spodbujanja prebivalstva k uporabi zelenih virov energije).

Kakšne pa so prednosti in slabosti teh sončnih kolektorjev?

Vakuumski sončni kolektorji, za katere je značilna cevasta oblika, so ravno zaradi brezzračnega prostora (vakuuma)precej bolj učinkoviti od kolektorjev ploščate oblike. Pohvalijo se lahko, da delujejo tudi pri zelo nizkih temperaturah, torej skrbijo za zbiranje energije tudi pozimi, ko termometri kažejo pod ničlo. Prav tako je njihova prednost delovanje ob tako imenovani difuzni svetlobi – in ker živimo na področju zmernega pasu, kjer ne gre vsak dan pričakovati obilja sončnih žarkov, je to še posebej pomembno.

Vakuumski kolektorji

Zaradi brezzračnega prostora so vakuumski kolektorji učinkovitejši od ploščatih.

Če so vakuumski sončni kolektorji bolj učinkoviti zaradi vakuuma, pa seveda velja hkrati povedati tudi to, da se njihova največja prednost počasi spreminja v njihovo največjo slabost. Vakuum namreč s časom popušča, učinkovitost pa pade – in da bi se jo ponovno zagotovilo bi bilo potrebno izsesavanje zraka oziroma zamenjava cevi. (Zamenjava cevi pri tovrstnih kolektorjih je sicer enostavna – zanjo je potrebno poskrbeti tudi ob morebitnih poškodbah, na primer zaradi toče.) Z zamenjavo cevi seveda poskrbimo, da se življenjska doba kolektorjev podaljša.

Vsekakor veljajo vakuumski kolektorji za naprednejšo tehnologijo, ki se v primerjavi s klasičnimi kolektorji vse bolj uveljavlja. Res je sicer, da jih zaenkrat ni možno vgraditi v streho in se ljudje na njihov videz še nekoliko navajajo, a zavzamejo malo prostora, zato so praktični tudi v tem pogledu.

Če torej razmišljate o okolju prijaznemu ogrevanju, torej dobro premislite tudi o tem, ali ne bi bili za vas prava rešitev rano vakuumski sončni kolektorji. Nenazadnje se je vedno najbolje odločiti za tehnologijo, ki je toliko nova, da velja za napredno in dobro, hkrati pa za tehnologijo, ki se je že uveljavila in se izkazala za zanesljivo. Če imate dvome, bo gotovo najbolje, da se obrnete po nasvet k strokovnjakom, ki vam bodo lahko predstavili tudi razlike med posameznimi tipi vakuumskih kolektorjev ter vam pripravili izračun, kako zmogljiv kolektor bi potrebovali za vaš dom.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin