Brisalci na avtomobilu

Za izboljšanje varnosti v prometu je vse udeležence pogosto potrebno opomniti na najhujše posledice, in to na precej nazoren način. Kadar vozniki »popustijo« pri upoštevanju pravil in to vodi v več nesreč, zaradi česar število žrtev na naših cestah že zgodaj jeseni preseže številko sto, lahko pogosto opazimo, da se prične prometni problematiki namenjati več pozornosti. Vrtijo se oglasi, ki kažejo odigrane posledice nesreč, v novicah nam pogosteje prikazujejo prave fotografije. Večinoma gre za posledice prehitre vožnje in alkohola, mnogokrat pa slišimo tudi, da so nezgodi botrovale vremenske razmere in voznikova nezmožnost, da bi se jim prilagodil. In da bi pokazali, da to še kako drži, so se pri podjetju, katerega pomemben izdelek so tudi brisalci za avtomobile, odločili za test.

Brisalci na testu

Večinoma scenariji za testiranja avtomobilov vključujejo test različnih avtomobilov in njegovih lastnosti, pnevmatik, preverja se posledice trkov pri posameznih hitrostih in podobno. Tokrat pa so bili na testu brisalci. Kako je potekalo testiranje?

Brisalci - test

Na testu smo preverili, kako pomembno je, da so brisalci v dobrem stanju.

Brisalci so bistven del opreme avtomobila za vidljivost. Kako pomembno je, da so v dobrem stanju, je podjetje preverjalo pri hitrosti 60 in 90 kilometrov na uro. Pri tem so bili brisalci izključeni in brez njih se je bilo nemogoče pravočasno odzvati, saj se z vozniškega mesta dejansko ni videlo dovolj. Pravzaprav se je izkazalo, da je že rahlo škropljenje dovolj, da ne vidimo prav nič. V zmernem dežju in v močnejšem nalivu pa ni bilo pomembno zgolj to, da so brisalci delovali, temveč je bilo potrebno upoštevati tudi hitrost brisanja ter kakovost brisanja. Kadar je bila hitrost nizka (na stopnji ena ali dve od štirih), je to za rahel in zmeren dež zadostovalo, vendar zgolj v primeru, da so bili brisalci kakovostni – da so ob vsakem gibu metlice dobro odstranili vso vodo in za seboj niso puščali sledi.

Brezhibni brisalci

Avtomobilski brisalci na vetrobranskem steklu za seboj ne smejo puščati sledi.

Kadar je bil brisalec obrabljen, guma na metlicah pa poškodovana, so bile reakcije takoj počasnejše, saj se je vidljivost takoj zmanjšala. Pri močnejšem dežju pa seveda ni šlo brez nastavitve hitrosti motorja na tretjo in četrto stopnjo, pri čemer so bili novi in dobro prilegajoči se brisalci še bolj nujni. Če so ti za seboj puščali mokro sled, je bila reakcija že pri hitrosti 60 km/h izjemno počasna. Razlog je gotovo v tem, da brisalci, ki za seboj puščajo mokro linijo, zmotijo našo zazrtost skozi vetrobransko steklo. Med pogledom v daljavo, ki je potreben pri vožnji, se nam fokus za trenutek usmeri na samo steklo, na mokro črto, ki je moteča. In na cesti lahko že trenutek takšne nezbranosti pomeni nezgodo.

Dobri brisalci za pametne voznike

Je bil takšen test res potreben? Pravzaprav je vsakomur gotovo jasno, kakšne so posledice slabe vidljivosti na cesti oziroma kako moteči so lahko slabi brisalci, vendar pa ni odveč videti tudi uradno izmerjenih podatkov, ki prikazujejo dejstva. Gotovo se bo ob njih marsikdo zamislil in se odločil, da se stari brisalci na njegovem avtomobilu zamenjajo z novimi, ki bodo vetrobransko steklo očistili tako, kot je treba, s tem pa omogočili jasen pogled na cesto in prilagoditev vožnje.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin