Praznjenje greznic in zakonodaja

Vsa tista gospodinjstva, ki niso priključena na javno komunalno omrežje, so si v preteklosti postavila greznico, praznjenje greznic pa je bilo sprva urejeno precej po domače. Greznico je prišel izprazniti kar kakšen lokalni kmet, ki je njeno vsebino nato uporabil za gnojenje travnikov ali jo celo še na slabši način izpustil v naravo. Zakonodaja je kasneje to prepovedala in predpisala, da za praznjenje greznic lahko poskrbijo zgolj za to licencirana komunalna podjetja, ki poskrbijo, da se vsebina greznice primerno in varno odloži, torej odpelje na čistilno napravo, kjer je poskrbljeno za razgradnjo vseh nevarnih snovi. Sedaj pa se časi praznjenja greznic očitno iztekajo.

Tudi strokovno praznjenje greznic se bo končalo

Evropska zakonodaja od nas zahteva, da so vse stavbe priključene na javno komunalno omrežje, kjer to ni mogoče, pa je potrebna vgradnja malih čistilnih naprav. Doslej je marsikatera starejša stavba uporabljala greznico, tudi v primeru, da je bilo na voljo komunalno omrežje. Po novem to ni več dovoljeno. Če je na voljo komunala, se je nanjo potrebno priključiti, z uporabo greznice pa prenehati. To pomeni, da je potrebno zgolj še zadnje praznjenje greznic s čiščenjem, odvozom in ukinitvijo greznice, po novem pa bodo šle vse odpadne vode naravnost v kanalizacijsko omrežje in od tam na čistilno napravo.

Mala čistilna naprava

Če priključitev na komunalno omrežje ni možno, je treba vgraditi čistilno napravo.

Kaj pa tam, kjer javnega omrežja ni? Tudi tu praznjenje greznic ne bo več v igri, saj je treba greznice nadomestiti z malimi čistilnimi napravami. Podjetje, ki je doslej skrbelo za praznjenje greznic, ki je bilo predpisano vsaj enkrat na vsaka tri leta, vas bo po novem obiskalo takrat, ko bo potrebno praznjenje male čistilne naprave. To je nujno vsaj enkrat letno.

Praznjenje greznic se bo torej nadomestilo s praznjenjem čistilnih naprav, z njihovim nadzorom in čiščenjem, vsekakor pa je končni cilj, da se čim bolje poskrbi za kanalizacijsko omrežje in se nanj priključi čim več stavb. To je najbolj ekonomičen način ravnanja z odpadnimi vodami tako za sama gospodinjstva in poslovne uporabnike kot tudi najboljše za naravo.

Je vaša greznica še polna?

Če ste tudi vi prejeli obvestilo, da morate prenehati uporabljati greznico in se priključiti na komunalno omrežje, je najbolje, da za to poskrbite čim prej. Poskrbite za priključek, nato pa pokličite podjetje za praznjenje greznic, ki bo izčrpalo vsebino, vašo greznico očistilo, prav tako pa poskrbelo za njeno »konzervacijo« oziroma primerno uničenje.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin