Odlike laserskega razreza

Laserska tehnologija postaja vse bolj priljubljena. V zadnjih nekaj letih je začela zaradi svoje avtomatizacije potiskati delo človeških rok bolj v ozadje. To je seveda dobro, saj tako dobimo izdelke v precej krajšem času, kakovost izdelave pa je večja. Avtomatizacija pa hkrati pomeni tudi slabost, saj zaradi nje lahko zaposlimo manj ljudi. Si predstavljate, kako bo čez nekaj let, ko bo začela tehnologija v veliki meri nadomeščati delo človeških rok? Kje se bodo ljudje lahko potem zaposlili?

Laserska tehnologija se je razvila v 60. letih prejšnjega stoletja. Takrat je bila to zelo draga vrsta tehnologije, zato je bila redkokje uporabljena. Poleg tega je bilo takrat delo človeških rok zelo cenjeno in nihče ni niti upal pomisliti na to, da bi avtomatizirana oblika tehnologije nadomestila delo ljudi. Kasneje, ko se je tehnologija začela izpopolnjevati, je postala potreba po avtomatizaciji večja. Najprej so laserski razrez začele uporabljati takrat najbolj izpopolnjene oblike industrij, med katerimi bi še posebej lahko izpostavili letalsko industrijo. Za letalsko industrijo je znano, da je zanjo potrebna najvišja kakovost delov in velika hitrost izdelave. Prav to pa s pomočjo industrijskih strojev nudi laserski razrez.

Laserski razrez

Razrez z laserjem zagotavlja večjo natančnost in hitrejšo proizvodnjo.

Poleg hitrosti in natančnosti izdelovanja materiala z laserskim razrezom le-tega zaznamujejo tudi druge odlike – možnost ponovljivosti gibov ter računalniško nadzorovanje poteka laserskega razreza (kar pomeni, da vektorsko datoteko z zabeleženo potjo laserskega žarka naložite na laserski stroj), česar posledica je majhna možnost poškodb na delovnem mestu. Z laserskim razrezom lahko poleg tega obdelujemo različno vrsto materialov, od povsem preprostih do najbolj zahtevnih. Seveda pa je od trdnosti materiala odvisno, kako močan laserski stroj boste izbrali.

Laserski razrez ima tudi svoje pomanjkljivosti, kot so velika investicija in visoka poraba energije, vendar pa se zaradi izjemne natančnosti, velike hitrosti izdelave in ostalih odlik laserski razrez vseeno izplača avtomatizirati.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin