Smola na vozilu

V vročih poletnih dneh ni nič lepšega kot avtomobil parkirati v prijetni senčki, pod kakšnim borovcem v bližini plaže, da nas tako pričaka čim bolj hladen (čeprav je v resnici vseeno pregret in razbeljen, tako da nismo naredili kaj dosti). Niste imeli s tem nikoli težav? Odlično, potem ste doslej imeli veliko srečo. Precej rado se namreč zgodi, da nam takšno parkiranje v senci pusti neprijeten spomin: smolo na avtomobilu.

Kako se znebiti smole na avtomobilu?

Kljub temu, da imamo smolo vsi za izjemno trdovratno in gotovo ni veliko ljudi, ki bi imeli z njenim čiščenjem izkušnje, ni nobenega razloga za paniko. Res je, da odstranjevanje smole z avtomobila ni nekaj, za kar bi nam vsakdo znal povedati, kako se odstrani, a vendar gre. Kako se smola odstrani z avtomobila? Povsem preprosto: z maščobo.

Najbolje je, da smolo na avtomobilu premažete s koščkom margarine, pustite stati kakšnih petnajst minut, nato pa smolo in stopljeno margarino obrišete z mehko krpo. Maščoba precej vpliva na sestavo smole oziroma jo pomaga topiti, tako da ne bo težav. Kaj pa, kadar je madež že star in zasušen in smola nikakor ne gre stran? Takrat smolo previdno očistite s terpentinom.

Pazite, da ne poškodujete laka!

Gotovo vas mika, da bi poskusili tudi s kakšnim drugim sredstvom, vendar velja biti previden. Odstraniti želite zgolj smolo, ne pa tudi lak avtomobila, zato se topil, kot sta aceton in alkohol, ter močnih čistilnih sredstev raje ne poslužujte. Prav tako se čiščenja ne lotevajte z grobimi gobami, saj te lahko na avtomobilu pustijo praske.

In nasvet za naprej? Pod drevesi, zlasti pod iglavci, raje več ne parkirajte, tudi v največji poletni pripeki ne. Raje nekaj investirajte v nakup prevleke za avto. Tako bo ta zaščiten pred umazanijo, prav tako pa bo v njem nekoliko hladneje, ker bo prevleka odbijala sončne žarke.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin