Savna za boljšo prekrvavitev

Kri v telesu prenaša kisik in druga pomembna hranila do celic, hkrati skrbi za odnašanje odpadnih snovi. Za naše zdravje je dobra prekrvavitev ključnega pomena, a na žalost ima precej ljudi slabo prekrvavitev. Ta se na primer kaže v obliki hladnih dlani ali stopal.

Znano je, da je slaba prekrvavitev pogosto povezana z določeno vrsto bolezni. Najpogosteje pa je povezana s povsem vsakdanjimi nezdravimi navadami oziroma razvadami. Če se tudi sami soočate s slabo prekrvavitvijo, vam v nadaljevanju ponujamo štiri nasvete, kako jo odpraviti.

1. Stran s slabimi razvadami

Kajenje je eden od glavnih krivcev za slabo prekrvavitev. Če se boste odpovedali tej razvadi, bo vaša prekrvavitev postala boljša. Enako kot kajenje na slabo prekrvavitev vpliva pogosto sedenje. Večina ljudi, ki preko celega dneva sedi, ima namreč slabo prekrvavitev. Med delom za računalnikom je nujno, da si vzamete vsaj nekaj krajših odmorov in se v tem času dobro razgibate.

Delo za računalnikom

Ljudje, ki po cele dneve sedijo, imajo pogosto težave s prekrvavitvijo.

K težavam s prekrvavitvijo pa zelo veliko pripomorejo še nasičene maščobe. Njihov vnos je zato dobro čim bolj omejiti.

2. V telo vnesite več železa

Hemoglobin je nujen za prenos kisika do posameznih organov. Telo pa ga ne zmore tvoriti brez prisotnosti zadostne količine železa. Deloma so torej težave s prekrvavitvijo lahko povezane tudi s pomanjkanjem železa.

In kako veste, da vam v telesu primanjkuje železa? Pogosto ste utrujeni, vaši nohti so krhki, lasje vam čezmerno odpadajo, ste razdražljivi in omotični. Uživajte živila, ki so bogata z železom, lahko posežete tudi po prehranskem dopolnilu. Pri tem pa pazite, da boste hkrati zaužili še zadostno količino C vitamina, ki poskrbi, da se bo železo bistveno lažje in hitreje absorbiralo.

3. Redno se masirajte

Za slabo prekrvavitev lahko dobro poskrbite tudi z rednimi masažami. Seveda vam za to ni nujno potrebno vedno obiskati profesionalnega maserja. Posamezne dele telesa si namreč lahko dovolj učinkovito zmasirate tudi sami.

Pri težavah s prekrvavitvijo je ključnega pomena redna masaža nog. Med masiranjem si pomagajte z oljem kokosa in rožmarina. Olji namreč poskrbita za še boljšo prekrvavitev. Dober učinek lahko dosežete še s pomočjo olja brina.

4. Obiščite savno

Za izboljšanje prekrvavitve so dobrodošli tudi vsaj občasni obiski savn. Takšen obisk vam lahko pomaga tudi pri drugih vrstah težav, na primer pri hitrejšem odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa. Savne prav tako dobro denejo imunskemu sistemu.

Obisk savne lahko opravite kadar koli čez leto, zlasti pa je to dobrodošlo v zimskih mesecih, če si obenem torej želite izboljšati še svoj imunski sistem in ne samo prekrvavitve.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin