Vaje z elastiko

Bolečine v hrbtu so pogosta težava, ki se lahko pojavi tudi pri mlajših. In če bolečine neredko spremljajo tudi vas, veste, kako zoprna zadeva je to lahko. Sploh pa če ste nekje na poti ali na delovnem mestu, kjer stokanje nad bolečinami ni ravno dobrodošlo.

Bolečine v vratu, hrbtu in križu so največkrat posledica nepravilne drže, ki se je pogosto premalo zavedate. Vsekakor bi se je morali, saj vam lahko odvzame kakovosten počitek, užitke v času športnih aktivnosti in podobno. Rešitev za odpravo tovrstnih težav je pravzaprav lahko veliko preprostejša, kot si mislite. Zanjo potrebujete le elastiko in vsak dan nekaj minut svojega časa.

Z vajami z elastiko premagajte bolečine v križu, vratu in hrbtu

Vaje z elastiko so torej ena od učinkovitejših rešitev za odpravo težav s križem, vratom in hrbtom. Poudariti pa moramo, da je zelo pomembno, da se jih lotevate redno in na pravilen način. Pri izbiri ustrezne elastike pazite na njeno prožnost. Gibanje z njo mora biti pod nadzorom in hkrati prijetno.

Vaje z elastiko, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, vključujejo 5 različnih vaj, vsako izmed njih pa boste izvajali po eno minuto. Povzete so po prispevku z naslovom Vaje z elastiko – v 5 minutah enostavno premagaj bolečine v križu, vratu in hrbtu, ki je objavljen na spletnem portalu Popolna Postava.

1. Ekstremni primik

Postavite se v klasični stoječi položaj. Elastični trak primite na skrajnih koncih in roke dvignite približno do višine ramen. Komolce imejte ves čas pokrčene, saj ne smejo opravljati glavnine aktivnosti.

Ekstremni primik

Ključno vlogo naj prevzamejo lopatice, ki pomagajo, da boste elastiko raztegnili in jo iz začetne pozicije spravili bližje k telesu. Ko vam bo to uspelo, se za sekundo ustavite in se nato z nadzorovanim gibanjem vrnite v začetni položaj.

2. Široko veslanje sede

Usedite se na tla in maksimalno iztegnite noge. Elastiko namestite preko stopal. Zgornji del telesa poravnajte, tako da je hrbtenica v nevtralni poziciji. Trenutni položaj naj spominja na črko L v ležečem položaju.

Široko veslanje sede

Odprite prsni koš in pazite, da je glava v podaljšku hrbtenice. Pogled usmerite predse. Iz začetnega položaja roke kontrolirano pokrčite in jih približajte v smeti prsnega koša. Pazite, da bo hrbtenica ostala v nevtralnem položaju, da so komolci odmaknjeni od telesa, noge pa naj bodo popolnoma iztegnjene.

3. Popolna rotacija

Postavite se v klasičen stoječi položaj. Elastiko primite na skrajnih koncih, spustite jo predse in pazite, da so roke povsem iztegnjene. Elastiko morate iz začetne pozicije spraviti čez glavo za hrbet.

Popolna rotacija

V začetni fazi je na sporedu odmik rok. Roke naj potujejo kar se da visoko in se v skrajni točki s pomočjo rotacije v ramenih pričnejo spuščati proti telesu. Ko roke dosežejo najnižjo možno točko, se ustavite in nato po isti poti vrnite v začetno pozicijo.

4. Ozko veslanje v predklonu

Postavite se v klasični stoječi položaj. Stopite na elastiko, tako da je ta približno na sredini stopal. Pokrčite kolena in se spustite v predklon.

Ozko veslanje v predklonu

Kolen ne pomikajte preko konice prstov, hrbtenica naj počiva v nevtralnem položaju. Nato pogled usmerite proti podlagi; z obeh strani močno primite elastiko, aktivirajte jedro in pričnite. Gibanje je podobno kot pri vaji Široko veslanje.

5. Skomig

Postavite se v stoječi položaj, z obema nogama stopite na elastiko, ki jo na obeh koncih močno držite. Stopala postavite v širino ramen. Ko se boste zravnali, naj bodo vaše roke popolnoma iztegnjene.

Skomig

Nato se rahlo nagnite naprej in pričnite z gibanjem, ki spominja na skomig. Rame nadzorovano kontrolirajte, dosezite kontrakcijo v zgornjem delu hrbta in se počasi vrnite v začetno pozicijo.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin