Saksofon

Ste vedeli, da je saksofon eno od redkih glasbil, ki nosi svoje ime po izumitelju? Izumil ga je Belgijec Adolphe Sax, ki ga je prvič predstavil na industrijski razstavi leta 1841 v Bruslju. Po mnenju mnogih bi moral tedaj za ta izum prejeti prvo nagrado, a je bil po mnenju žirije premlad.

Sicer pa je glasbilo po Saxu poimenoval znameniti francoski skladatelj Berlioz, ki je za inštrument izjavil, da lahko joče, vzdihuje in sanja.

Danes izjemno popularen inštrument, nekoč pa …

Podjetje Semler je leta 1929 kupilo proizvodnjo Saxa, še dandanes pa je Pariz duhovno središče nadvse priljubljenega glasbila. Pa je bil saksofon od nekdaj priljubljen med ljudmi? Nikakor ne.

Papež Pij X. je na začetku 20. stoletja (1903) saksofon uvrstil med inštrumente, ki veljajo za »nevredne hiše molitve in božje veličine«. Diktator Stalin je menil, da je preveč nevaren kapitalistični inštrument. Prepovedali so ga tudi nacisti, ker naj bi bil preveč dekadenten.

Tenorski saksofon Roy Benson TS-202

V prvih povojnih letih ga niso marali tudi nekateri naši voditelji, še posebej ne tisti, ki so bili pristojni za kulturo.

Saksofon – povezava med kovinskimi trobili in lesenimi pihali

Saksofon velja za glasbilo, ki je nastalo kot povezava med trobili iz kovine in lesenimi pihali. Dandanes je neredek spremljevalec v vseh glasbenih žanrih. Ima lep in zanimiv zven, zaradi ustnika pa se uvršča v družino pihal.

Znanih je več vrst saksofona: altsaksofon, sopransaksofon, tenorsaksofon, baritonsaksofon, bassaksofon, kontrasaksofon ter subkontrasaksofon. Najpopularnejši je klasični altsaksofon, v zadnjem času pa vse bolj tudi jazz saksofon. Je nepogrešljiv instrument v ansamblih ter ostali popularni glasbi.

Nasveti za nakup saksofona

Ker je nakup saksofona kar velika odločitev, je za začetek morda bolje, da si inštrument izposodite. To izbiro vam ponujajo tudi nekatere specializirane trgovine z glasbili. Sicer pa se cena za nakup novega inštrumenta giblje nekje od 600 do več tisoč evrov. Seveda lahko kupite tudi rabljen inštrument, ki je bistveno cenejši.

Altovski saksofon Roy Benson AS-202A

Novi saksofoni so na voljo v glasbeni trgovini Symphony International: https://www.symphony.si/pihala/saksofoni

Poleg nakupa saksofona boste morali posebno pozornost nameniti še izbiri ustnika in jezičkov. Zaradi fizionomije obraza namreč vsakomur med vami ustrezajo različne lastnosti ustnika in jezička. Originali, ki so priloženi inštrumentu, običajno niso najprimernejši za uporabo.

Slavni s saksofonom v roki

Ste vedeli, da je saksofonist tudi nekdanji ameriški predsednik – Bill Clinton? Ko je bil leta 1999 na obisku pri nas, je na saksofon celo zaigral nekaj melodij.

Naš mednarodno najuspešnejši saksofonist pa je Andy Arnol, rojen v Železnikih na Gorenjskem. Bil je eden od redkih glasbenikov iz Evrope, ki so igrali z legendarnimi črnskimi jazzisti v orkestru slavnega Duka Ellingtona.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin