Mandolina

Mandolina je strunsko glasbilo, ki sodi med brenkala, ima pa enako uglasitev kot violina. Pri nas je žal manj poznano glasbilo. Kovinske strune tega glasbila so razdeljene na štiri pare, ki so enako uglašeni. Zaradi tega ima mandolina poseben zvok, kar še povečuje njeno privlačnost. Na inštrument igramo s trzalico.

Za mandoline so pisali skladbe številni skladatelji, med njimi naj omenimo Vivaldija, Beethovna in Mozarta. Nanje so znali igrati tudi vsi violinisti. Glasbilo je zelo priljubljeno tudi danes, saj je primerno tako za solistično igranje kot za igranje v različnih glasbenih orkestrih in skupinah.

Na kratko o mandolini

Mandolina se je razvila v začetku 18. stoletja, in sicer v Neaplju. Po tem kraju je dobila tudi svoje ime (napolitanska mandolina). Njena predhodnica je bila lutnja. Po njej je mandolina ohranila izbočen trup, ki ga sestavljajo zlepljena rebra. Zaradi pokrova, ki je rahlo ukrivljen, je mandolina lahko prenesla večje pritiske ter menjavo črevnatih strun s kovinskimi. Postala je priljubljen ljudski instrument, še posebej v Italiji, Nemčiji, Hrvaški, Irski ter v ZDA.

Ploska mandolina VGS

Bogata ponudba mandolin je na voljo v glasbeni trgovini Symphony.

Poleg mandoline so se razvili še drugi inštrumenti iz družine mandolin, med njimi naj omenimo mandolo, mandobas ter mandolončelo. Prav vsa omenjena glasbila imajo skupno to, da se na njih igra s trzalico, njihova oblika pa ni strogo določena. Lahko je trebušasta, poltrebušasta ali ploščata.

Vsi ti inštrumenti sestavljajo mandolinski orkester, ki se zgleduje po violinah. Tako poznamo prve in druge mandoline ter že omenjene mandole, mandolončela ter mandobas. Mandolinski orkester torej sestavljajo prva in druga mandolina, mandola, ki nadomešča violo, mandolončelo, ki nadomešča violončelo, ter mandobas, ki nadomešča kontrabas.

Orkester Mandolina Ljubljana

V Evropi skoraj zagotovo ne bomo našli države, ki ne bi imela svojega mandolinskega orkestra. Zelo veliko jih najdemo v Italiji, Nemčiji, Španiji, Grčiji, Franciji, pa tudi na Japonskem, v ZDA, Rusiji in tako naprej.

Pri nas deluje priznan Orkester Mandolina Ljubljana, katerega začetki segajo v leto 1974. Takrat je Slavko Kokalj pod okriljem borcev NOV dal pobudo in nastala je manjša mandolistična skupina. Število članov v skupini se je iz leta v leto povečevalo, danes pa lahko v orkestru preštejemo kar 30 članov.

Orkester pa ni pridobil le novih članov, temveč se je tudi preoblikoval v stilu mandolističnih orkestrov. Danes ga tako sestavlja 6 sekcij: prve mandoline, druge mandoline, mandole, mandolončelo, kitare in kontrabas, samostojno sekcijo pa predstavlja tudi bobnar in vsestranski tolkalist. Orkester Mandolina Ljubljana je eden izmed redkih takšnih orkestrov v Sloveniji, vsekakor pa je pri nas najbolj prepoznan.

Mandolina se v Sloveniji v zadnjem času vse pogosteje vključuje v različne zvrsti glasbe, pri tem mislimo tako na klasiko kot tudi na pop. Orkester Mandolina si tako šteje v čast in dolžnost, da mandolino približa širši publiki. Na njihovem repertoarju zato najdemo številne skladbe priznanih skladateljev, priredbe ljudskih napevov, pop in rock glasbo, priredbe skladb filmskih uspešnic, etno glasbo in še bi lahko naštevali.

Orkester se lahko pohvali z zelo uspešnem delovanjem in številnimi nastopi tako doma kot v tujini.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin