Tekaška obutev

Ste ugotovili, da so vaši stari tekaški copati obrabljeni? Ali pa ste se nedavno odločili, da se pridružite množici rekreativnih tekačev? Potem je to pravi trenutek, da si vzamete čas za nakup novih tekaških copatov. Razvoj tekaške in športne obutve je v zadnjih letih prinesel veliko novosti, zato lahko danes najdete popolne tekaške copate, ki bodo povsem ustrezali vašim stopalom.

Primerna tekaška obutev je obvezen del tekaške opreme. Poleg preprečevanja poškodb ima tudi nalogo blaženja, da lahko tečemo po različnih podlagah, in zaščite pri dotikanju tal. Pozimi nas ščiti pred mrazom in mokroto, poleti pa pred razgretim asfaltom. V poplavi različnih modelov in blagovnih znamk je nakup ustrezne tekaške obutve danes prava umetnost. Zato je dobro, da se oborožite z nekaterimi napotki, preden greste v lov za novimi športnimi copati.

Z udobnimi tekaškimi copati do brezskrbnih kilometrov

Ne glede na to, za katero blagovno znamko ali model tekaške obutve se boste na koncu odločili, morate biti pozorni na nekatere pomembne parametre. To so dolžina copata, širina copata, njegova stabilnost in teža.

Zagotovo je najpomembnejši dejavnik dolžina. Podobno kot pri kupovanju običajnih čevljev je tudi pri nakupu tekaške obutve pomembno, da nas ta ne tišči. Zato moramo kupiti dovolj velik tekaški copat; najbolje je, da je med najdaljšim prstom in koncem copata vsaj za en prst prostora. Tako bomo preprečili poškodbe nohtov ali pojav otiščancev.

Tekaški čevlji On Cloudswift

Tekaški čevlji On Cloudswift z inovativnim CloudTec® podplatom.

Prav tako tekaški copat ne sme biti preozek, sicer bomo med tekom čutili mravljinčenje ali imeli pekoč občutek. Na drugi strani nam bo preširok copat poplesaval na nogi. Da se boste izognili nepravilni odločitvi, vam svetujemo, da greste po nakupih v popoldanskem času, ko vam noga tudi malo oteče.

Različni tekaški copati imajo na podplatu različno trdo gumo. Začetnikom priporočamo bolj blažen in stabilen copat, ki bo omilil posledice slabše tehnike teka. Blaženje je povezano tudi s težo tekaškega copata. Manj blaženi copati so običajno lažji, vendar se hitreje obrabijo. Ta vrsta copat je primernejša za izkušene tekače.

Tek čez drn in strn zahteva temu primerno tekaško obutev

Tekaška obutev nam mora zagotavljati dober oprijem na vsaki podlagi. Rekreativni tekači običajno izbirajo mehke terene, kot sta na primer pesek ali travnik, medtem ko tekmovalci najpogosteje tečejo na stadionu ali asfaltni podlagi. Glede na to, za kakšen teren je obutev izdelana, se razlikuje tudi guma na podplatu.

Tekaški čevlji Hoka One One Torrent

Tekaški čevlji Hoka One One Torrent za stabilen tek v naravi.

Tako imenovani »trail« copati so namenjeni teku po neravnem terenu, zato so stabilnejši in tudi bolj robustni. Rekreativna tekaška obutev, ki je namenjena teku po mehki podlagi, ima nekoliko več blaženja, vendar podplat ni tako robusten. Tekmovalni copati pa so izjemno odzivni in lahki, zato so primerni za tek po asfaltni podlagi. Posebna skupina so minimalistični copati oziroma copati za naravni tek, ki je najboljši približek bosonogemu teku.

Z analizo stopala do preprečevanja tekaških poškodb

Ker se morajo tekaški čevlji čim bolj prilegati stopalu, je anatomska oblika stopala zelo pomembna pri izbiri ustrezne obutve. Glede na to ločimo tri skupine tekačev. To so pronatorji, supinatorji in nevtralni tekači. Če ne veste, v katero skupino spadate, lahko z odtisom mokrega podplata na kartonsko podlago to preverite kar sami. Lahko pa se o anatomski obliki stopala prepričate tudi v kateri izmed specializiranih trgovin, kjer imajo na voljo naprave za analizo.

Največ tekačev spada med pronatorje, kar pomeni, da se njihov gleženj pri obremenitvah zvrača na noter. Če spadate v to skupino, potem je za vas najprimernejši takšen copat, ki je na notranjem delu dodatno podprt. Ravno nasprotna je situacija pri supinatorjih, kar pomeni, da ta skupina tekačev teče in hodi po zunanjem delu stopala. V tem primeru je za vas primeren tudi nevtralen copat, ki ima dovolj torzijske stabilnosti, da bo preprečil zvračanje stopala navzven. Nevtralni copati pa so primerni za vse tiste, ki nimate posebnih težav s stopalnim lokom.

Pronacija in supinacija

Prikaz pronacije, supinacije in nevtralnega stopala.

In za konec še pomemben nasvet. Vzemite si čas in poizkusite več modelov tekaške obutve. Le z udobnim copatom boste lahko brezskrbno premagovali kilometre. Ob tem ni nujno, da je najdražji copat najboljši. Seveda pa se velja izogibati tudi najcenejšim modelom, saj njihova kakovost verjetno ni na nivoju, ki bi omogočal povsem varen in udoben tek.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin