Cenik lektoriranja

Besedila, ki bodo na voljo javnosti, je potrebno lektorirati in tako poskrbeti, da so pripravljena v skladu s pravili slovenskega jezika oziroma slovenskega pravopisa. Včasih je to predpisano (na primer za diplomske naloge), včasih pa se zato, ker bo besedilo pričalo o nas samih oziroma o našem podjetju, odločimo na lastno željo. Vsekakor pa nas v vsakem primeru zanima cenik lektoriranja.

Kaj nam povejo cene lektoriranja?

Cene posameznih lektorjev oziroma podjetij, ki se ukvarjajo z lektoriranjem, so si med seboj različne in se prilagajajo ponudbi ter povpraševanju. Nekateri imajo cenik lektoriranja javno objavljen (na primer na spletni strani), pri drugih pa se zdi, da svoj cenik držijo zase kot poslovno skrivnost – na te se morate obrniti osebno in šele na podlagi podatkov o tem, za kakšno besedilo gre in kakšen je njegov obseg, vam pošljejo ponudbo.

Lektoriranje - cena

Nekatere agencije imajo na spletnih straneh jasno prikazane cene lektoriranja.

Kaj morate v prvi vrsti vedeti, ko pogledate cenik lektoriranja? Storitev se v večini primerov obračunava glede na stran besedila, pri čemer velja opozoriti, da ne gre za klasično tipkano stran, temveč za prevajalsko stran, ki je po obsegu manjša in predstavlja 1500 znakov brez presledkov.

Lektoriranje DigitPenEnega od javnih cenikov smo si pogledali pri agenciji DigitPen, ki ponuja lektoriranje najrazličnejših vrst besedil. Cenik lektoriranja pri DigitPen razkriva nadaljnjo razdelavo, na podlagi katere je postavljena cena. Ta temelji na razlikovanju med diplomskimi nalogami, splošnimi besedili ter strokovnimi besedili, prav tako pa je cena odvisna od tega, ali gre zgolj za odpravljanje slovničnih in pravopisnih napak ali se poleg tega pričakuje tudi stilno korekturo. Cenik lektoriranja ima višjo postavko, v kolikor želite hitro oziroma prednostno lektoriranje, ki se ga opravi v roku enega dneva oziroma zahteva delo preko vikenda.

Klasični cenik lektoriranja je dopolnjen še s cenikom za splošna in strokovna besedila v tujem jeziku, kajti pri DigitPen se ukvarjajo tako z lektoriranjem kot prevajanjem, torej poskrbijo tako za slovenski jezik kot tuje jezike.

Delite prispevek s prijatelji ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin